DV Maslačak iz općine Primorski Dolac iz Dalmatinske Zagore svojim je nadstandardima i uvjetima koje osigurava djeci i ove je godine zaslužio najviše ocjene našeg stručnog žirija i tako je obranio prošlogodišnju titulu najboljeg općinskog vrtića.

Novi je to vrtić izgrađen EU sredstvima prije tri godine koji se prostire se na 700 m2, a uz 4 sobe dnevnog boravka za djecu, veliku kuhinju i sedam sanitarnih čvorova imaju i  veliku dvoranu u sredini objekta, te vanjski prostor za igru na prostranom vrtu koji je opremljen antistresnom podlogom, 2 tobogana, raznim penjalicama, ljuljačkama, vrtuljkom i dvije klackalice za manju djecu.

Svaka odgojiteljica pazi na šestero djece, a u stručnom timu vrtića je i pedagog koji radi s djecom, savjetuje odgojiteljice, surađuje s roditeljima i lokalnom zajednicom te radi na projektima koji omogućavaju unaprjeđenje kvalitete rada vrtića, navodi se u prijavi. Osim pedagoga, stručni tim čini i zdravstvena voditeljica koja u predškolskoj ustanovi boravi 8 sati tjedno, tj. 32 sata mjesečno. 

Što se tiče nadstandarda u prehrani, djeci se nudi izbor da svaki dan imaju dva jelovnika u obroku doručka, dvije užine i jednog ručka, a inzistira se na zdravim i domaćim namirnicama koje se nabavljaju od lokalnih proizvođača  koji posjeduju eko certifikat

Uz dodatne sportske programe, za djecu organiziraju različite aktivnosti – od maškara, piknika i šetnji po prirodi, odlazaka kod lokalnog liječnika i stomatologa kako bi se djeca upoznala s tim zanimanjima, odlazaka u knjižnicu, kazalište… Aktivni su i na humanitarnom polju pa su se uključili u UNICEFOV edukativno – humanitarni program „Škole za Afriku“ kao i projekt Marijini obroci. Ove godine zajedno s djecom predškolske dobri organiziran je i projekt „Put oko svijeta”, gdje djeca zajedno sa svojim odgojiteljicama upoznaju najvažnije aspekte izabranih država. Djeca se tako upoznaju s kulturom, jezikom, običajima i hranom odabranih država, a također upoznaju i najvažnije znamenitosti koje možemo pronaći u tim državama. Do sada su se djeca upoznala s 4 države, a najzanimljivije je istaknuti degustacija hrane koju su djeca i odgojiteljice zajedno s kuharicom pripremali u našoj kuhinji. ‘Obrazovanje je ključ koji otvara mnoga vrata djeci prilikom ulaska u svijet odraslih kako bi se odmaknula od stigme i opasnosti siromaštva. Organizirali smo projekcije filmova za djecu, druženje i predstave za roditelje, gdje smo prikupljali novac, a i tijekom godine u kasice smo ubacivali sitni novac koji smo potom uplatili za Marijine obroke. Važno nam je da kod djece razvijemo empatiju za ljude u potrebi te i uključimo u različite oblike potpora i pomaganja’, ističu iz vrtića.

Aktivno surađuju s roditeljima i širom društvenom zajednicom, održavaju niz edukacija i radionica za roditelje, a roditelje su potaknuli i na bavljenje sportom organizacijom prijateljske odbojkaške utakmice…  S obzirom da je vrtić prije dvije godine prešao u nove prostore i dobio potpuno novu opremu, odlučili su humanitarno donirati djeci Dječjeg doma Maestral čitav svoj inventar. Svake godine organiziraju i suradnju s policijom MUP-a Kaštela, koja upoznaje djecu o važnosti sigurnosti u prometu kroz prigodnu radionicu.

Skip to content